Ιμάμ διαφορετικό με κρεμμύδια και βότανα

Υλικά

10 μεσαίες μελιτζάνες
5 μεγάλα κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 σφηνάκι πετιμέζι
1 σφηνάκι τσικουδιά
4 φρέσκες ντομάτες
1 κ.σ. πελτέ
200 γρ. ξινομυζήθρα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 καφτερή πιπερίτσα
2 κ.σ. ρίγανη φρέσκια ή 1/2 κ.γ. ξερή
3 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ή 1 κ.γ. ξερό
3 κ.σ. ματζουράνα φρέσκια ή 1 κ.γ. ξερή
3 κ.σ.βασιλικό φρέσκο ή 1 κ.γ. ξερό
αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Χαράζουμε τις μελιτζάνες σαν μπακλαβά, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις αλατίζουμε. Τις βάζουμε στον φούρνο για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς, να μισοψηθούν.

Παράλληλα σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο τα κρεμμύδια μας, που τα έχουμε κόψει φέτες και στη συνέχεια βάζουμε το σκόρδο, ρίχνουμε τον πελτέ και σβήνουμε με ένα σφηνάκι πετιμέζι, με αυτό τον τρόπο καραμελώνουμε τα κρεμμύδια μας. Αλατοπιπερώνουμε ρίχνουμε τα βότανα και την καυτερή πιπερίτσα, μετά από τρία λεπτά σβήνουμε με ένα σφηνάκι τσικουδιάς. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις ντομάτες που έχουμε περάσει από τρίφτη. Όταν είναι μισοψημένα, ρίχνουμε τον μαϊντανό που είναι πολύ ψιλοκομμένος και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Παίρνουμε τη μελιτζάνα, όπως είναι ζεστή, και την ζουλάμε με ένα πιρούνι για να δημιουργήσουμε μία εσοχή και βάζουμε μία κουταλιά ξινομυζήθρα που την αλείφουμε σε όλη την επιφάνειά της. Στη συνέχεια γεμίζουμε τη μελιτζάνα με το μείγμα κρεμμυδιών και κάνουμε το ίδιο με όλες. Τις βάζουμε στον φούρνο στους 180 για μισή ώρα ακόμη. Σερβίρουμε με ξινομυζήθρα.